Maten är vårt bränsle, den ger oss energi för att orka med dagens alla aktiviteter. Maten påverkar oss också på många andra sätt, bland annat kan man genom rätt kost öka sin prestationsförmåga med hela 20%, föryngra både ut och insidan av kroppen samt lättare stå emot sjukdomar. Får du i dig tillräckligt av alla näringsämnen?
Det är viktigt att få i sig av alla näringsämnen då de har olika uppgifter för vår kropp. Vi behöver proteinet för att bygga upp vår kropp, kolhydraterna för att orka och fettet för kroppens förbränning. Äter vi tillräckligt av dessa ämnen får vi på köpet i oss vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter som också har viktiga funktioner.
Protein
Proteinet är vår byggsten som bygger våra muskler, det ger oss en bra mättnadskänsla, gynnar fettförbränningen, är bra för immunförsvaret och balanserar vårt blodsocker. Protein finns bland annat i fisk, skaldjur, kyckling, rent kött, ägg och lamm. Vegetariska proteinkällor är tofu, ärtor, linser och bönor.
Kolhydrater
Kolhydrater ger vår kropp, hjärna och immunförsvar energi, det påverkar vår ork och prestationsförmåga. Kolhydraterna delas in i hur snabbt de påverkar vårt blodsocker i långsamma och snabba kolhydrater. De långsamma kolhydraterna håller blodsockret på en jämn nivå. De snabba kolhydraterna är bra att äta direkt efter ett pulshöjande eller tungt träningspass. Bra kolhydratkällor är bland annat havregryn, bovete, rågflingor, dinkelmjöl, råris, bulgur, quinoa, kikärtor, rotfrukter, bönor och linser.
Fett
Fett är kroppens källa till energi när vi vilar, det hjälper oss att hålla värmen, håller huden frisk och påverkar vårt immunförsvar samt hjärnans funktion. Vår kropp behöver fett så försök att undvika det mättade fettet och sök efter fleromättat och enkelomättat fett. Mättat fett finns i mejeriprodukter samt i gris- och nötkött. Enkelomättat hittar vi i oliver, oliv- och rapsolja, avokado och nötter. Fleromättat är majs- och solrosolja, linfrön, valnötter, och fet fisk. Härdade fetter skall vi försöka att helt välja bort. Det härdade fettet uppstår när man i olika processer ändrar livsmedlets konsistens samt ökar hållbarheten. Undvik produkter som innehåller delvis härdat eller delvis hydrogenerat fett, kolla extra noga på godis, snacks, kakor, hårt och mjukt matbröd, kex, en del margarinsorter, färdiga bakverk med onaturligt lång hållbarhet, hel- och halvfabrikat samt vissa buljongtärningar.
Vitaminer
Frukt och grönsaker ger oss vitaminer, mineraler, fibrer och massor av antioxidanter som skyddar vår kropp mot fria radikaler. Försök att äta varierat, både råa, kokta, wokade eller ugnsgrillade. Variera även färgerna på frukterna och grönsakerna, det är färgerna som styr vilka antioxidanter då får i dig. Vi bör äta cirka 500 g frukter eller grönsaker/dag, vilket är ca 5 stycken frukter eller grönsaker.
Vita betyder liv och de är just livsviktiga. Vitaminerna är uppdelade i fettlösliga och vattenlösliga. De fettlösliga vitaminerna (A, D, E och K) kan lagras i kroppen och de vattenlösliga vitaminerna (B och C) måste tillföras dagligen. Vitaminer behövs för att vi ska hålla oss friska och stärker immunförsvaret.
Mineraler
Mineralerna fyller många viktiga funktioner i kroppen. De behövs bland annat för att kroppen ska kunna upprätthålla sin vatten- och saltbalans, för musklernas och nervsystemets funktioner samt för att bygga upp skelett, tänder och brosk. Mineraler som behövs i större mängder är järn, natrium, kalcium, kalium och magnesium. De mineraler som behövs i små mängder kallas också spårämnen. Exempel på dessa är zink, koppar, jod.
Fibrer
Fibrer är det som blir över bland kolhydraterna och som man inte bryter ned. De behövs dock för att hålla magen i form och de binder också en del fett. Man skiljer på vattenlösliga fibrer och vattenolösliga. Vattenlösliga fibrer är de fibrer som är gelbildande t.ex i frukt, bär och produkter av havre. Exempel på vattenolösliga fibrer finns i råg, knäckebröd, bönor och nötter.
Antioxidanterna
Antioxidanterna skyddar oss mot fria radikaler som orsakar olika skador. Vår kropp bildar själva en del antioxidanter, men vi måste också få i oss antioxidanter via kosten. Bra källor till antioxidanter är frukt och grönsaker som du kunnat läsa om tidigare på den här sidan. En del antioxidanter är vitaminer, men de kan också heta polyfenoler och i den gruppen ingår bland annat karotenoider (färgämnen i grönsaker), thiocyanater (lök & kål) och flavonoider (rött vin).